Guide: Vælg den rigtige bæresele
Guide: Vælg den rigtige bæresele
Læs med her, hvis du vil vide lidt mere om de forskellige mærker og typer seler, og hvad vi synes er deres styrker og begrænsninger. Se også sammenligningstabellen nederst for det store forkromede overblik.
De højtaljede og de lavtaljede, vintage Levi’s, skinny eller med brede ben. Ligesom med jeans, så findes der bæreseler i alverdens variationer og der findes også én, der er perfekt for dig. Men, vi ved det godt: det kan være svært at finde frem til lige præcist den sele, som opfylder dine behov og som vil sidde godt på dig.
Vi er en webshop, så det er i sagens natur svært at prøve alt på. Til gengæld kan vi gøre vores absolut bedste for at guide lidt i junglen, så du ved, hvad der er op og ned og hvad du skal lede efter.
Og passer selen ikke, så fear not! Så kan du altid bestille en returseddel lige her og få pengene igen. Vær opmærksom på, at du selv betaler returfragten.
Vi stiller herunder skarpt på 4 gode spørgsmål, du kan stille dig selv, før du trykker køb:
1. Hvilken type sele er du til? Spænder, stropper, der kan bindes, eller en mellemting?
2. Hvor stort et barn skal du bære- og hvor længe? Fra nyfødt til preschool - vælg en sele, der kan udfylde og følge jeres behov.
3. It’s getting hot in here! Hvilket materiale passer bedst til din og barnets temperatur og jeres omgivelser?
4. Hvor meget er du villig til at investere? Bæreselerne fås i flere forskellige prislejer.
Vi gennemgår typer, størrelser, materialer og priser herunder, så læs med!
Ergonomi
Inden da dog lige et ord om god ergonomi: Vi sælger kun bæreseler, som vi kan stå 100% inde for, og som gør det muligt at bære i ergonomisk gode positioner, for både barnet og dig.
Når det nu er sagt, så husk det med jeansene - alle bæreseler kan ikke passe til alle. Hvis den sele du har valgt simpelthen ikke passer dig, så send den retur, vi modtager den med et smil! Giv ikke op af den grund - det er så dejligt (og praktisk!) at bære og der findes helt sikkert en sele, der passer lige præcis dig.
En bæresele er ikke bare en bæresele. Der findes underkategorier 😅
Det behøver dog ikke være så komplekst af den grund! Overordnet findes der tre slags bæreseler:
Full buckle
Det er dét, de fleste af os kender kort og godt som en bæresele. Den har klikspænder i mavebæltet, i skulderstropperne og nogle gange også et enkelt spænde på tværs af skulderstropperne, for ekstra støtte og så stropperne ikke bevæger sig ud over dine skuldre. Bemærk, at fx Artipoppes Zeitgeist ikke har dette (efter vores mening) ret smarte ekstra spænde. Et spænde på tværs gør bæreselen nemmere at bruge til at rygbære i, fordi spændet over brystet holder skulderstropperne på plads. Derudover er der også et sikkerhedselement i det - hvis din tumling kaster sig bagover i selen, så sikrer spændet på tværs, at selen og barn ikke falder af.
Nogle bæreseler har skulderstropper, der kan krydses, når du bærer på maven. Dette kan være ekstra smart, hvis du synes det der med at nå heeeelt om på ryggen for at fange en skulderstrop virker lidt uoverskueligt. En krydset skulderstrop spændes typisk under armen og ikke på ryggen. Se oversigten nederst, for at se hvilke seler, der kan krydses på ryggen.
Se alle full buckle bæreseler her.
Half buckle
Den gode mellemvej mellem en bæresele og en vikle. Her har du et mavebælte med klikspænde og skulderstropper, der minder mere om en vikle - altså to lange stykker stof, der skal bindes. Det er ikke svært! Men det kræver, at du øver dig et par gange, hvorimod en full buckle bæresele med spænder i skulderstropperne er mere plug-and-play.
Til gengæld vil du spare en masse tid hver dag med en half buckle bæresele, hvis for eksempel både mor og far bruger selen, og I har forskellig højde og/eller drøjde. Med viklestropperne behøver I ikke tilpasse stroppernes længde frem og tilbage - det sker helt automatisk, hver gang de bindes 💁
Nogle mener også, at det giver en lidt mere ‘nær’ fornemmelse, at stropperne vikles. Desuden kan mange godt lide, at viklestropperne kan spredes lidt ud over skuldrene, så vægten fordeles godt over ryggen. Andre synes det er dejligt, når stropperne er ekstra polstrede, hvilket de oftere er på fullbuckle bæreseler. Se i oversigten, hvilke seler, der har polstring på skulderstropper og mavebælte. Det er i sandhed en smagssag!
Se alle half buckle bæreseler her.
Vikletai
Den sidste og tredje type bæresele læner sig endnu mere op af kategorien vikle. Basalt set er der tale om et midterstykke, som fungerer som sæde for barnet, med 4 stropper. To af stropperne bindes om livet og fungerer som mavebælte. De to andre stropper krydses over skuldrene og bindes. Den kræver en smule øvelse, men byder også på mange af fordelene ved viklen - den fylder typisk ikke særlig meget og er nem at tage med, den tilpasser sig automatisk både barn og bærer, så ergonomien er let at få godt styr på. Fidellas Fly Tai er et godt eksempel og en herlig vikletai.
Et par ord om polstring
Polstring er en ting, det kan være en god idé at forholde sig til specifikt, inden man køber en bæresele. Er du én, der vil blive irriteret over for tykke skulderstropper, der fylder lidt? Eller synes du det er dejlig med lidt ekstra blødhed på skuldrene og over hoftebenet? Mærk lige efter, eller kig på en rygsæk, du godt kan lide.
Hvor stort er det barn, du skal bære -- og hvor længe har du planer om at bære?
Måske du ikke har født endnu, men vil gerne have et godt bæreredskab klar fra start. Overvej måske også en strækvikle til de første måneder. Den bliver for mange nye mødre og fædre helt uundværlig, når den lille gerne vil være tæt hele tiden, og man også virkelig gerne vil kunne bruge sine arme til andet end en baby.
Er du mere til en sele, så frygt ikke, der er mange gode seler, der passer til nyfødte. Se den fulde liste her.
Hvor længe skal man kunne bruge sin bæresele? Rammerne er vide og der er ingen regler! Bær, så længe det giver mening for dig 💕
For nogle er det indtil skolealderen, for andre er det det første år. Der findes bæreseler til det hele.
Et gennemsnit er efter vores erfaring, at mange er glade for at bruge bæreselen indtil den lille er i hvert fald cirka 1,5 år/15 kg.
Nogle bæreseler kan man bruge hele ens bæreperiode, andre seler er designet specifikt til for eksempel de første måneder eller til de lidt større børn. Fidella har for eksempel to størrelser af alle deres seler - baby og toddler. Nogle seler har en babyindsats, der kan bruges de første måneder, indtil barnet når en vis højde. Det synes vi godt kan blive lidt besværligt, så de fleste bæreseler vi fører har dem ikke - de kan tilpasses barnet som det vokser på anden vis.
Vi er personligt ret vilde med Isara The One, der udover at være en meget behagelig og fleksibel bæresele, også kan bruges helt fra 3 til 20 kg, uden brug af babyindsats.
Se i oversigten øverst, hvilke størrelser de forskellige bæreseler dækker.
Når man er så tæt på en lille baby, som måske endda virker som en lille radiator, så kan det hurtigt blive varmt. Sørg altid for sikkerheden og undgå, at baby får det for varmt. En behagelig temperatur kan sikres ved at tage lag af tøj af og på, men selve selens materiale kan også hjælpe.
Mange bæreseler er syet ud af viklestof, der kan bestå af enten 100% bomuld eller en sammensætning af materialer, der inkluderer for eksempel hør og silke, der kan have en svalende effekt.
Viklestof, uanset materiale, opleves oftest køligere på grund af den måde stoffet tilpasser sig omkring dig og vævningen, der gør det mere luftigt end eksempelvis syntetiske materialer.
Andre bæreseler er syet af mesh, der er luftigt og dejligt køligt på en varm dag. Selen Easy fra Najell er en rigtig god og kølig sele, der er god i sommervarmen. Den har også nogle virkelig smarte magnetspænder, der gør den ekstra nem at bruge, men det er en anden sag :)
Skal du bære i vintermånederne, eller forår og efterår for den sags skyld, så kan en bærejakke eller et cover, du kan tage ud over bæreselen, være en fornuftig investering.
Et barn, i en flyverdragt, i en bæresele kan være en rigtig besværlig operation. Derudover skal man være opmærksom på, at luften inden i flyverdragten faktisk tit er det mest isolerende, og den luft vil der ikke være plads til i bæreselen. Så hold øje med, om den lille bliver kold, selv med overtøj på.
Se alle bærejakker her, og her finder du alle covers i softshell, fleece mm. - eller måske er det en bærehoodie du er ude efter? Hoodies finder du her.
Og er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet? De fleste af de bæreseler vi har valgt at føre, er ikke de billigste. De er heller ikke de dyreste. Efter vores mening er de dog de bedste.
En bæresele er en investering, så derfor er det vigtigt, at man vælger den rigtige og tænker lidt frem, så den kan bruges i en god rum tid. Hvis man finder en sele, som man er glad for og bruger hver dag, så kan cost-per-wear hurtigt blive lav.
En rigtig god og budgetvenlig bæresele er LoveTie, der kan blive din for 499,-. Det er en half buckle bæresele, hvilket vil sige at den har et klikbælte, men at skulderstropperne skal bindes. Den er et rigtig stærkt alternativ til de lidt dyrere bæreseler.
Download oversigten
Download vores oversigt her, så du kan zoome, printe og få alle detaljerne med, og får den rigtige sele, der rammer lige præcist dine og din babys behov.