Guide: Vælg den rigtige størrelse fastvikle

Hvilken størrelse fastvikle du skal vælge? Synes du også det er lidt af en jungle? Du er ikke alene! Læs med her - vi guider.


FWCC, basestørrelse, base-2, GSM, skumfidus, blend og mange andre begreber flyver rundt og kan hurtigt få det hele til at virke meget uoverskueligt. Men fear not, det behøver det slet ikke at være. Første skridt til at komme godt i gang med vikleriet er at finde den rigtige viklestørrelse for dig.

Hvilken størrelse fastvikle du skal vælge kommer an på 2 ting:

  1. Din kropsbygning og størrelse
  2. Den binding, du gerne vil lave

Kun i mindre grad har barnets størrelse indflydelse på vikle-størrelsen.

Hvad er en viklestørrelse?

Fastviklerne inddeles i størrelse efter længde - og kun længde. Fastviklernes bredde varierer en smule fra mærke til mærke - 62 til 66 cm typisk. Yaro kan være lidt bredere. Men om det er en bred eller smal vikle påvirker heller ikke, hvilken størrelse du skal vælge. Så lad os fokusere på længden :)

Der er ca. 40 - 50 centimeters længdeforskel mellem hvert størrelsestrin og de fleste vikler laves fra størrelse 2 og op til størrelse 8. Længden på de forskellige viklestørrelser er:

Størrelse 2: 2,5 - 2,7 m
Størrelse 3: 3,1 - 3,2 m
Størrelse 4: 3,6 - 3,7 m
Størrelse 5: 4,1 - 4,2 m
Størrelse 6: 4,6 - 4,7 m
Størrelse 7: 5,1 - 5,2 m 
Størrelse 8: 5,5 - 6,0 m

Overordnet inddeler man størrelserne i 3 hovedgrupper, der er defineret i forhold til din basestørrelse. Hvis din basestørrelse fx er 6, så ser inddelingen således ud: En kort vikle (også kaldet en shorty) er vikler i størrelse 2 og 3, mediumsize er vikler i størrelse 4 og 5, og lange vikler er størrelse 6 og 7.

Hvilken størrelse er den rigtige for dig?

Din basestørrelse er den mindste størrelse vikle, du skal bruge for at kunne binde en FWCC.

Hvad er FWCC, spørger du måske? Der er virkelig også mange termer at holde styr på!

FWCC står for Front Wrap Cross Carry og er den mest almindelige måde at binde en fastvikle på. Se fx med her hos Wrap You In Love på Youtube.

Men hvis du skal købe din første vikle, så ved du selvfølgelig ikke, hvad din basestørrelse er endnu!

For at få en fornemmelse af hvilken størrelse vikle, der er din basestørrelse kan du tage udgangspunkt i din tøjstørrelse (for overkroppen) og bruge det som en guideline.

Tøjstørrelse XXS: Basestørrelse 4
Tøjstørrelse XS og lille-S: Basestørrelse 5
Tøjstørrelse større-S, M, L og XL: Basestørrelse 6
Tøjstørrelse XXL: Basestørrelse 7

Men husk at tøjstørrelse kun er en rettesnor og du kan derfor ikke være 100% sikker på at din basestørrelse er 5 selvom du bruger str. S. Er du for eksempel et sted mellem small og medium, eller vil du vikle en større tumling, så vælg en 6'er.

Langt de fleste bruger basestørrelse 6. Så if in doubt - gå med en 6’er!

Kan man købe en forkert størrelse?

Det korte svar er nej 🙃

Skal du købe din første vikle, så anbefaler vi altid, at du starter ud med din basestørrelse. Med din basestørrelse kan du lave langt de fleste bindinger, om end nogle af dem måske vil blive med lidt lange haler. Det er også basestørrelsen du bruger til at binde en FWCC (Front Wrap Cross Carry), som samtidig er den binding langt de fleste starter ud med. Senere kan det være at du gerne vil i gang med nogle andre bindinger, hvor en anden størrelse vikle giver mere mening. Vil du for eksempel gerne binde en Kangaroo eller en Ruck vil du skulle bruge base-2, dvs. bruger du basestørrelse 6 skal du bruge en størrelse 4 (altså 6-2). Vil du gerne lave fancy afslutninger på din double hammock, så skal du bruge base+1 (altså en str. 7, hvis din base er 6).

Og husk så - du kan faktisk ikke vælge forkert. Alle mennesker passer ALLE vikler. Det er bare forskelligt, hvilken binding du kan lave med viklen. Har man for eksempel ikke helt hale nok til at binde sin FWCC på ryggen, så kan den også bindes under numsen på barnet og så er der masser af vikle.

En god begyndervikle

Fastvikler kommer i et væld af materialer og blends, der kan være nemmere eller sværere at vikle med. De har alle deres fordele (og fans!), men herunder har vi samlet nogle af de fastvikler, der er gode at begynde med.

De er typisk i bomuld og kræver ikke så meget gåen til og er dejligt nemme at arbejde med fra første dag.

Little Frog laver nogle super gode fastvikler, der er overkommelige i pris og som er gode at give sig i kast med. Det gælder for eksempel fastviklerne Quartz, Bamboo Angelit, HematitVerdelit og Sapphire.

Yaro har også mange gode bud på en begynderfastvikle. Deres serier Newborn, Basket og Turtle er et rigtig godt sted at starte.

Se alle fastvikler, der er gode til begyndere her.

Rigtig god vikle-fornøjelse!